|

George was hier, weet Bill

‘George was hier’ is alweer het zesde deel van een Decade, waarin schrijver en rocker Bill Mensema terugblikt op de roemruchte jaren 1978-1987 in de stad Groningen. Vanuit Delfzijl trok hij naar de grote stad om Nederlands te studeren. Aan het begin van de ‘Eighties’ brak hij zijn studie af om zich in allerlei baantjes bij het poppodium Vera in de Oosterstraat te bedruipen.

Op een medewerkersfeest in Vera ontpopt Bill zich na een fors stuk spacecake als showman, wat hem tot de ideale zanger maakt van de experimentele new wave band Crimes Of Nature. De band bestaat aanvankelijk uit musicus George en Bill, die tijdens optredens worden begeleid door de ritmes op geluidstapes. Twee extra bandleden maken de muziek later “voller en sterker”, zoals dat heet. Als snel toert de band met gehuurde busjes van Doesburg aan de Oosterhamrikkade langs alle Nederlandse poppodia. Crimes Of Nature schopt het zelfs tot het voorprogramma van Nick Cave.

De roman volgt in dertien hoofdstukken (Bill Mensema noemt het Etages) de optredens van de band in Eindhoven, Den Bosch, Venlo, Deventer, Woerden, Stadskanaal en natuurlijk op de thuisbasis Vera in Groningen. Zanger Bill voelt zich een rockster in de dop, die naast toeren en oefenen niet veel lijkt te doen behalve uitslapen. Je bent een veelbelovend zanger of je bent het niet. Bandleider George raakt langzaam maar zeker in de vernieling door zijn speedgebruik. Als je op de pagina voor het eerste hoofdstuk al een In Memoriam van Georg Viets (1957-1983) leest, dan weet je wel dat het verhaal niet goed afloopt.

‘George was hier’ haalt niet alleen een stuk Groningse muziekgeschiedenis op, maar geeft ook een beeld van doemdenkerij en No Future in de jaren tachtig in Stad. Dat geldt niet alleen voor deze aflevering, maar voor alle zes tot nu toe verschenen delen. Om deel zes te snappen hoef je overigens niet 1 t/m 5 te hebben gelezen. Een kort “Wat eraan voorafgaand” volstaat om helemaal te worden meegesleept in het turbulente bestaan van Bill, George en de Crimes Of Natures.

Nog vier delen zijn te verwachten. Bill Mensema kennende komen die in rap tempo. Zelf spreekt hij tenslotte over zijn “vlotteratuur”: leuke, snel geschreven boeken waar je ook snel doorheen bent.

Erik de Graaf

Bill Mensema
George was hier
Uitgeverij Passage, Groningen, ISBN 97890 5452 426 7 NUR 301, 144 pagina’s paperback € 16,00

De foto werd geschoten door Mark de Krosse bij de presentatie van ‘George was hier’ in december 2023 in Vera in de Oosterstraat. Meer foto’s vindt u hier.

Vergelijkbare berichten