Zes mythes over het Warffumerveld
DoorBureau Graafwerk
Deze zes mythes ontstonden in de discussies, persberichten en media-optredens van Warffum Alert. Hier werden ze opgeschreven door Louis Stiller.
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) wil de gaswinning uit het Warffumerveld verlengen tot 2032. Daarover wordt eerdaags een beslissing genomen bij het Minister van Economische Zaken en in het kabinet. In de media en in gesprekken met de minister bleken er nogal wat misverstanden te zijn over deze winning, en ook werden er vreemde verhalen en mythes verteld Die willen we graag bij deze bestrijden.
- Het Warffumer gasveld is nodig voor de leveringszekerheid van aardgas. Oh ja? De opbrengst van het Warffumer gasveld stelt weinig tot niets voor. 250 miljoen m3 lijkt veel, maar is op landelijk verbruiksniveau (40 miljard, 160 x zoveel) vrijwel verwaarloosbaar. Peanuts dus. Het past in anderhalf tanker met vloeibaar gas, zoals die regelmatig in de Eemshaven aankomen. Alleen: zo’n tanker kost geld. Maar wat als Warffum getroffen wordt door nog meer en zwaardere bevingen? De kosten voor herstel en compensatie zullen aanmerkelijk hoger uitvallen.
- Het Warffumer gasveld is niet het grote Grote Groninger gasveld dat nu gesloten is. Maar het ligt er vrijwel tegenaan: een smalle breuklijn van nog geen 30 tot 50 meter scheidt de beide velden. De samenstelling van het gas, de diepte waarop gewonnen wordt: alles is hetzelfde als het Groninger gasveld. Deze scheiding van de gasvelden is puur administratief. Warffum ligt ook in Groningen.
- Kleine gasvelden veroorzaken geen bevingen. Aantoonbaar onjuist. Van de tien zwaarste gasbevingen waren er vijf die in kleine gasvelden plaatsvonden – van het Drentse Roswinkel tot het Noord-Hollandse Bergen. In en om Warffum komen de laatste jaren ook steeds meer bevingen voor, waarvan de laatste op 19 oktober: een klap van magnitude 1.7 op de grens met Usquert – de zwaarste tot nu toe in deze buurt. Hoe zwaar wordt de volgende klap?
- De veiligheid van de Warffumers staat voorop. Zegt minister Sophie Hermans. Toch is er volgens een risicostudie van het TNO nog altijd een kans op een beving van maximaal 3.8 magnitude, zeker bij voortzetting van de huidige gaswinning. Bovendien is er ook nog het zogenaamde opslingereffect vanwege de wierdegrond waar Warffum grotendeels op ligt: vandaar ook de meervoudige huis-aan-huisschade in het dorp. Wie waarborgt de veiligheid van de Warffumers?
- De veiligheid van Warffum wordt gegarandeerd. Misschien geldt dat voor de veiligheid van gebouwen. Zoals de nieuwe, versterkte basisschool van Warffum. Maar de bevingen van de afgelopen decennia hebben een veel grotere impact dan alleen scheuren en stutten. De psychologische en sociale gevolgen zijn vele malen groter. Met name mensen die meervoudige schade aan hun huis hebben (zoals in Warffum), hebben volgens onderzoeken van Gronings Perspectief ‘een slechtere ervaren gezondheid en meer psychische klachten’ – zeker als de procedures lang duren. En dat doen ze.
- De Mijnbouwwet biedt nauwelijks mogelijkheden om verlenging van een gaswinningsvergunning te weigeren. Dat zei minister Sophie Hermans in een gesprek met Warffum Alert! en de Vereninging Dorpsbelangen. Toch staat er klip en klaar in die wet dat dit wel kan, ‘op grond van het gebrek aan efficiëntie en verantwoordelijkheidszin, daaronder mede verstaan maatschappelijke verantwoordelijkheidszin’. En aangezien de veiligheid van Warffumers – zowel materieel als immaterieel – hier blijvend in het geding zijn, is er alle reden om de verlenging te weigeren. (Om over die gebrekkige efficiëntie maar te zwijgen.) Ook ligt het gasveld op nog geen 2 kilometer van Natura 2000-gebied Waddenzee, waar gasboringen niet zijn toegestaan.
Kortom: we zijn het zat en willen dat de gaswinning óók in Warffum stopt.