Affiches Oog in het Zeil

Dorpswandeling 150 jaar Ties van Dijk

Op zondag 29 oktober organiseer ik met het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een dorpswandeling langs plekken uit de levens van Ties van Dijk en Marten Toonder senior. Aanleiding is de 150e geboortedag van Ties van Dijk, aan wiens leven en kunst tot 12 november de exposite Oog in het Zeil te zien is.

Van Dijk werd in 1873 in de Oosterstraat geboren als zoon van de voogd van Rottumeroog. Na zijn schooltijd aan de Rijks-HBS leidde zijn vader hem vanaf 1888 op tot zijn opvolger als eilandvoogd. Marten Toonder werd in 1879 onder zeer arme omstandigheden aan de Warffumer Pastorieweg geboren. Hij trad op tienjarige leeftijd als eierzoeker in dienst van de voogd en bleef tot zijn negentiende op het eiland werken.

Ties van Dijk en Marten Toonder werkten vaak samen op Rottumeroog en raakten bevriend. Tijdens een verblijf in Delfzijl vertrouwden ze elkaar hun toekomstdromen toe. Ties wilde helemaal geen eilandvoogd worden, maar kunstenaar. Marten vertelde dat hij op de grote vaart wilde. In 1897 verliet Ties het eiland voorgoed zonder dat zijn vader het wist. Hij volgde een kunstopleiding in Amsterdam en maakte zijn toekomstdroom waar. Marten monsterde twee jaar later in Rotterdam aan als matroos, leerde pas als twintiger goed lezen en schrijven en werkte zich op tot kapitein op de Rotterdam Zuid-Amerika Lijn. In de stripverhalen van zijn zoon was de kapitein terug te zien als kapitein Wal Rus of Kappie. Zestig jaar later kwamen ze weer met elkaar in contact en vertelden ze hun levensverhalen.

De dorpswandeling start zondag om 13.30 uur in het Spijslokaal in het Oosterkerkpad en eindigt bij de expositie ‘Oog in het Zeil’ over het leven en de kunst van Ties van Dijk in het museum. Na afloop vieren we de verjaardag van Ties van Dijk in het Spijslokaal. De wandeling is gratis. Voor het museumbezoek geldt het gebruikelijke entreegeld (museumkaart gratis). Opgeven via: receptie@hethoogeland.com. Mis het niet.

Erik de Graaf

Vergelijkbare berichten