Warffumer wieleroverwinning
|

Warffumer wieleroverwinning in Peize, 1965

Op 30 mei 1965 werd de jaarlijkse Ronde van Peize verreden. Voor de Warffumer wielrenners Bé Duit (zie foto) en Evert Broekstra werd het een succesvolle dag. De zestienjarige Duit won de twintig kilometer voor aspiranten, terwijl Evert Broekstra (19) de strijd bij de nieuwelingen na zeventig kilometer in een sterke eindsprint in zijn voordeel besliste. Een dubbele wieleroverwinning voor Warffum in Peize.

‘s Ochtends hadden de neven Duit en Broekstra de afstand van hun woonplaats Warffum naar Peize – een kilometer of veertig – samen per fiets afgelegd. Volgens het Nieuwsblad van het Noorden van de volgende dag reed Duit daarna met groot gemak zijn twintig wedstrijdkilometers en won hij op zijn slofjes. Broekstra bestond het volgens de krant om na een valpartij in het begin van de koers zijn zeventig rondjes te draaien en eveneens te winnen.

Warffumer wieleroverwinning
Warffumer wieleroverwinning Bé Duit

Na afloop reden de twee per fiets (weer veertig kilometers) terug naar Warffum. “Wie zijn deze knapen?” Het Nieuwsblad stelde de vraag en gaf zelf het antwoord: “Natuurlijk, dat zijn Bé Duit en Evert Broekstra.” Voor Broekstra was het al de vijfde zege van het seizoen. Het seizoen ervoor won hij twintig koersen in Noord-Nederland. In hetzelfde fietsjaar 1965 werd Broekstra vijftiende op het NK voor nieuwelingen in Zandvoort. Na 178 wedstrijdkilometers stapte hij op de fiets terug naar Warffum, vertelde hij me door de telefoon. Kort daarop moest Broekstra in militaire dienst. Het betekende het einde van zijn wielerloopbaan, omdat hij in dienst, ondanks allerlei beloften, geen trainingsfaciliteiten kreeg. In 1968 verhuisde Broekstra voor de liefde naar Zwitserland. 

Bé Duit reed van 1963 tot 1980 goed mee in het wielerpeloton. In die tijd behaalde hij ruim honderd overwinningen, zowel in Nederland als in het buitenland. In 1976 werd Duit in Kloosterburen noordelijk kampioen bij de amateurs. In datzelfde jaar werd hij tweede in de Ronde van Warffum, achter Anne Koster uit Leeuwarden. Duit wilde vlammen in zijn voormalige woonplaats, maar kwam aan de eindstreep een banddikte tekort voor de overwinning.

Erik de Graaf

PS: dit stukje schreef ik al een jaar of vijftien geleden van de inmiddels verdwenen website van Warffum. Gisteren kwam ik mijn wielerheld Bé Duit tegen op een historische dorpswandeling langs plekken uit het leven van Ties van Dijk en Marten Toonder senior. De wielerfoto kreeg ik ooit van Bé Duit zelf. De foto van gisteren werd gemaakt door Anne Knevelman.

Vergelijkbare berichten