Het monument Knotted Gun van Reuterward voor het VN-gebouw in New York (ansichtkaart)

Met een knoop in de loop

Met een knoop in de loop. Zo zou je alle wapens willen zien. Onklaar, onbruikbaar en liefst overbodig. Sinds 1988 staat een grote “knotted gun” voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York. No violenceheet dat beeld van de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016). Je zou hopen dat de politici er even stil bij staan voordat binnen de vergadering begint.

Reuterwärd was geïnspireerd door de moord op John Lennon in 1980. Zijn boodschap tegen het geweld heeft zich sindsdien over zestien Europese en Amerikaanse steden verspreid. Behalve in New York staan er originele in Luxemburg en in het Zweedse Malmö. Daarnaast zijn er replica’s. In het Olympisch Museum in Lausanne, bijvoorbeeld. Of in de tuin van het Kanzleramt in Berlijn. En een ansichtkaart uit New York zwerft al vijftien jaar door mijn werkkamer.

Met een knoop in de loop wordt er niet geschoten en hoeft er geen vijandig vuur te worden beantwoord. Dan moeten we wel weer gaan praten. Je zou het willen beleven.

Erik de Graaf 

Vergelijkbare berichten