Bommel krijgt schilderles.

Een tropisch Bommelsymposium in Rijswijk

Het regende gisteren op een tropische zondag nieuwe boeken op het symposium ter gelegenheid van het feestelijke 25-jarig jubileum van Museum de Bommelzolder. Eerst een Liber Amicorum voor Pim Oosterheert, de grote man achter het Bommelmuseum in Zoeterwoude. Oplage: 1 exemplaar. Alleen voor Pim en zijn vrouw Marjan.

Vervolgens een maar liefst 224 pagina’s dikke bundel met illustraties van Marten Toonder en Phiny Dick voor voornamelijk kinder- en jeugdboeken: Was getekend, Marten & Phiny. Meer dan duizend tekeningen uit meer dan honderd boeken. Prachtig uitgevoerd en samengesteld door de Bommelkenners Arnoud Alderliesten en Paul Verhaak. Oplage? Geen idee. Het werd gisteren voor een zachte prijs aangeboden aan de vijfhonderd bezoekers van het symposium.

En dan het derde boek. Ton Schuringa van Uitgeverij Stripstift bood het eerste exemplaar van het boek der boeken over Toonders creatie Kappie: Marten Toonders KAPPIE – Avonturen van een sakkerse sleepbootkapitein. Ook weer prachtig uitgevoerd met talloze tekeningen in kleur en zwart-wit. Met hoofdstukken over het ontstaan van Kappie, zijn scheldkanonnades, thema’s en motieven en nog veel meer. Zelf schreef ik voor dit boek een stuk over de Groningse wortels van de sleepbootkapitein. 

Het symposium was weer geweldig leuk en interessant. Voor de pauze spraken Herman Pleij over hekserij in de Bommelverhalen en ikzelf over Toonder senior en de zee-avonturen van Wal Rus en Kappie. Na de pauze werden kleinzoon Irwin Toonder en stripverzamelaar en uitgever Hans Matla geïnterviewd door filmmaker Robin Lutz. Daarna ontvouwde recreatieondernemer Edwin Bomers zijn plannen voor een Bommelpretpark bij Groenlo. De fundamenten voor Bommelstein zijn inmiddels gelegd. Museum de Bommelzolder krijgt een plek in Groenlo. Voor het volgende symposium reizen we over een paar jaar vermoedelijk naar de Achterhoek. 

Erik de Graaf

Vergelijkbare berichten