het Verhalen Cabinet

Theater in Hotel de Landbouw

HELAAS: AFGELAST I.V.M. ZIEKTE!

Op zondag 5 februari a.s. speelt de theatergroep Het Verhalen Cabinet het stuk ‘Vermaak op Rottumeroog, 1914-1918’ in Hotel de Landbouw tegenover het station in Usquert. Aanvang is om 15 uur.

Begin september was de première van het stuk ook al in Hotel de Landbouw. Tijdens Monumentaal Usquert werd tweemaal voor een volle zaal gespeeld. Na succesvolle voorstellingen in Noordpolderzijl, Rottum, Warffum en in het Friese Wons keert de theatergroep uit Usquert weer terug naar waar het begon. Hotel de Landbouw is de historische locatie, die ook in het theaterstuk zelf een rol speelt.

‘Vermaak op Rottumeroog’ gaat over gemobiliseerde soldaten, die ruim een eeuw geleden in de Eerste Wereldoorlog op Rottumeroog met uitzicht op het Duitse Borkum de Nederlandse grenzen bewaakten. In april 1915 reisde een theatergezelschap van de Rotterdamse goochelaar Henri Nolles naar het Groningse eiland om voor de soldaten op te treden. Onderweg hielden de goochelaar en twee musici een tussenstop in Hotel de Landbouw. Vandaar trokken ze naar Noordpolderzijl, van waar ze met de boot van voogd Toxopeus naar Rottumeroog werden gebracht. In een paar dagen op het eiland bereidden ze de voorstelling voor de soldaten voor.

Het Verhalen Cabinet vertelt over de ervaringen van de soldaten op Rottumeroog en over het optreden van Nolles in 1915. De oude goocheltrucs van Nolles worden nu uitgevoerd door George Tokaya uit Usquert, die als dertienjarige jongen in 1965 zijn eerste goochellessen kreeg van de oude goochelaar. Muziek en zang zijn van Esther de Boer uit Ten Boer en Laura Iwema uit Groningen. Ze spelen onder andere een Rottumerooglied, dat Nolles in 1915 speciaal voor die gelegenheid schreef. Het verhaal is geschreven door Erik de Graaf uit Warffum.

De toegang is niet gratis. Meer info vindt u op de website van het Verhalen Cabinet. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via verhalencabinet@gmail.com.

Erik de Graaf

De foto is gemaakt door Jelte Oosterhuis (Usquert).

 

Vergelijkbare berichten