|

Nieuw in Blad: over het wierdenlandschap

Dit keer kwam hij in een envelop met de post. Het nieuwe Blad voor Noord-Groningen. Nummer 31 voor februari/maart 2023. 

Op de pagina’s 32 t/m 36 schreef ik een artikel over het eind vorig jaar verschenen boek Wierdenlandschap, geschreven door Ben Westerink. Ik las het imposante boek en interviewde Westerink op zijn millennia-oude dijk in Adorp. “Het was een flinke klus”, vertelde hij me. Toen Uitgeverij Noordboek uit Gorredijk hem vroeg om een boek over het onstaan van het Groninger wierdenlandschap te schrijven dacht hij er zeker een jaar voor nodig te hebben. Het werden er zes, maar het resultaat is ernaar. Vierhonderd pagina’s met heldere tekst, prachtige foto’s, tekeningen en kaarten. 

Foto: Erik de Graaf

Wierdenlandschap begint met zes zeer leesbare hoofdstukken over het ontstaan van het Noord-Groninger landschap, vanaf de laatste ijstijd tot aan de bouw van de eerste zeedijken rond 1100. Daarna volgen zes hoofdstukken waarin wordt rondgereisd door het wierdenlandschap om aan te tonen hoe de ontwikkeling van duizenden jaren nu nog in het Groninger landschap is terug te zien. Vanaf Middag-Humsterland volgen we het wierdenlandschap van west naar oost, dus ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’. Elke bladzijde nodigt de lezer uit om op stap te gaan, maar als wandel- of fietsgids voor onderweg is de ‘stoeptegel’ helaas onpraktisch zwaar.

Meer verklap ik hier niet. Daarvoor moet u naar de kiosk om Blad te kopen (u kunt ook abonnee worden!) en daarna naar de boekhandel voor het kolossale Wierdenlandschap.

Bij het uitkomen van Blad nummer 32 komt dit artikel op deze website.

Erik de Graaf

Foto’s: Selwerderdiepje bij Adorp (boven) en Ben Westerink toont zijn archeologische vondsten (onder). Beide door EdG.

Vergelijkbare berichten