| |

Een Waddenthriller

Mathijs Deen – De Hollander, Een Waddenthriller. Alfabet Uitgevers, Amsterdam. 256 blz. € 19,99 (recensie in Blad voor Noord-Groningen (nummer 29, oktober/november 2022)  

Mathijs Deen schrijft sneller dan veel mensen kunnen lezen. Met plezier las ik zijn non-fictie over de Wadden, over de Europese snelwegen en over de bron van de Rijn. Tussendoor schrijft hij romans en maakt hij podcasts voor de radio. En nu komt hij ineens met een Waddenthriller.

Thrillers zijn niet zo mijn ding, maar als ze zich op het Wad afspelen lees ik ze natuurlijk toch. In De Hollander wordt een verdronken wadloper gevonden op een zandplaat in het oostelijk deel van de Waddenzee. Precies in het betwiste grensgebied tussen Borkum en Delfzijl. De Nederlandse waterpolitie is er snel bij en neemt het lijk mee naar de wal. De Duitse politie beweert dat de wadloper op Duits territorium is gevonden en eist uitlevering van de dode. Er ontstaat een steekspel over een historisch Nederlands-Duits grensconflict, dat al eeuwenlang onoplosbaar is. Ligt de grens in het midden van de Eems (het zogenaamde ‘dalwegprincipe’), zoals de Nederlanders vinden? Of aan de Nederlandse rand van de geul, zoals de Duitsers het graag zien?

Voor de dode wadloper maakt het niet veel meer uit. Het Nederlandse onderzoek komt langzaam op gang. De Duitse politie stuurt in het geheim rechercheur Liewe Cupido naar Delfzijl om van dichtbij op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. De norse, zwijgzame rechercheur wordt ‘de Hollander’ genoemd, omdat hij half Nederlands is en op Texel is geboren. Die Waddenafkomst en zijn gevoel voor het Wad en de getijden brengen Cupido stap voor stap tot de kern van de zaak met uiteindelijk toch een verrassende ontknoping.

Voor mij is een thriller al snel te spannend. Toch las ik De Hollander in één adem uit en sliep er niet minder door. Dat kwam ook door de prachtige beschrijvingen van het Waddengebied tussen Noord-Groningen, Rottumeroog, Borkum en Oost-Friesland. De Hollander is een aanrader voor iedereen, die weleens vanaf de dijk naar Borkum staart.

Erik de Graaf

Vergelijkbare berichten