|

Theater over Eerste Wereldoorlog op Rottumeroog

Na het succes op Usquert Monumentaal speelt Theatergroep Het Verhalen Cabinet het stuk ‘Vermaak op Rottumeroog’ op vrijdag 18 en zaterdag 19 november in Rottum en op 27 november in Warffum. Het is een muzikale voorstelling over het leven op de noordelijkste wachtpost van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. 

In de zomer van 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit, die vier jaar duurde. Nederland was neutraal, maar bereidde zich op het ergste voor. Er werden tweehonderdduizend soldaten gemobiliseerd om de grenzen rondom Nederland te bewaken. Ook langs de Waddenkust werden de militaire kampen opgeslagen. Van Den Helder tot aan Nieuwe Statenzijl. De noordelijkste wachtpost kwam op Rottumeroog.

Begin augustus 1914 nam Geert van Slageren uit het Friese Wons afscheid van zijn vrouw en zoon. Met het Regiment Infanterie uit Harderwijk reisde hij naar Groningen en Usquert. Vandaar werd met volle bepakking naar Noordpolderzijl gemarcheerd, waar het schip van voogd Toxopeus wachtte voor de overtocht naar Rottumeroog. “Rottumeroog? Een zandhoop met één huis”, schreef Van Slageren later in een verslag. De gemobiliseerde soldaten vroegen zich af wat daar te verdedigen viel.

Daar kwamen ze snel achter. Vanaf het eiland zagen ze de boulevard van het Duitse eiland Borkum, waar veel marine was gestationeerd. Op de Eems tussen Rottumeroog en Borkum voeren oorlogsschepen, er spoelden zeemijnen aan op het strand van Rottumeroog en ’s ochtends zagen de soldaten Zeppelins richting Engeland vliegen om ‘s avonds weer terug te keren naar Duitsland. De oorlog was dichterbij dan gedacht.

Het bewaken van de grenzen betekende veel wachten en vervelen. Om de manschappen te vermaken huurde het Ministerie van Oorlog artiesten in. Bekende artiesten als Lou Bandy, Louis Davids en Koos Speenhoff traden in alle uithoeken van het land op voor soldaten. In april 1915 reisde de goochelaar Henri Nolles met een klein revuegezelschap naar Rottumeroog om voor de soldaten op te treden. De artiesten verbleven een paar dagen op het eiland voor een voorstelling met zang, muziek en goochelarij. “Maak het niet te kort”, riep een sergeant, “het is het enige wat we hier op Nova Zembla te doen hebben”. Nolles en zijn gezelschap maakten er voor de soldaten een avondvullende belevenis van.

Vermaak op Rottumeroog 1914-1918 is een muzikale en vermakelijke voorstelling over het wel en wee van de gemobiliseerde soldaten op Rottumeroog tijdens de Eerste Wereldoorlog met goocheltrucs van Nolles door zijn leerling George Tokaya en muziek en zang door Esther de Boer en Laura Iwema. Het verhaal van Erik de Graaf is gebaseerd op herinneringen van soldaat Van Slageren en goochelaar Nolles.

De voorstellingen op 18 en 19 november in de Kloosterkerk in Rottum beginnen om 19.30 uur. Op 27 november is er een voorstelling in het Spijslokaal van het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. De entree kost 10 euro. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via verhalencabinet@gmail.com.

Erik de Graaf

 

Vergelijkbare berichten