Oog in het Zeil
| |

Dorpswandeling: Ties van Dijk en Marten Toonder

Afgelopen zondag 24 september wandelde ik met vijfentwintig belangstellenden door Warffum langs plekken uit de levens van Ties van Dijk en Marten Toonder senior. Van Dijk werd in 1873 in de Oosterstraat geboren als zoon van de voogd van Rottumeroog. Na zijn schooltijd aan de Rijks-HBS leidde zijn vader hem vanaf 1888 op tot zijn opvolger als eilandvoogd. Marten Toonder werd in 1879 onder zeer arme omstandigheden aan de Warffumer Pastorieweg geboren. Hij trad op zijn tiende als eierzoeker in dienst van de voogd en bleef op het eiland tot hij op zijn negentiende in militaire dienst moest.

Op het eiland leerden Ties en Marten elkaar kennen en waarderen. Tijdens een verblijf met de zeilboot van de voogd in Delfzijl vertrouwden ze elkaar hun toekomstdromen toe. Ties wilde helemaal geen eilandvoogd worden, maar kunstenaar. Marten vertelde dat hij op de grote vaart wilde. In 1897 verliet Ties het eiland voorgoed zonder dat zijn vader het wist. Hij volgde een kunstopleiding in Amsterdam en maakte zijn toekomstdroom waar. Marten monsterde in Rotterdam aan als matroos, leerde als twintiger lezen en schrijven en werkte zich op tot kapitein op de Rotterdam Zuid-Amerika Lijn. Zestig jaar later kwamen ze weer met elkaar in contact en vertelden ze hun levensverhalen.

De dorpswandeling ging langs de geboortehuizen van Van Dijk en Toonder, de familiegraven op de begraafplaats van Warffum en langs de scholen die Ties bezocht. Aan het eind van de informatieve middag werd de expositie ‘Oog in het Zeil’ in het Openluchtmuseum in Warffum bezocht, die tot 12 november een indruk geeft van het leven en de kunst van Ties van Dijk. De dorpswandeling was onderdeel van Circus Vakland, dat de tenten in het dorp had opgeslagen. Wilt u ook een keer meewandelen? Op zondag 29 oktober, de 150e geboortedag van Ties van Dijk, lopen we de route nog een keer. We starten om 13.30 uur bij het museum in Warffum. Het wandelen is gratis. Voor de entree van het museum geldt het gebruikelijke tarief en met museumjaarkaart is het gratis. Wel graag opgeven bij receptie@hethoogeland.com. Er is een maximum van 25 deelnemers.

Erik de Graaf

PS: de foto’s zijn gemaakt door Harmannus Noot. Dank! 

Vergelijkbare berichten