De kleine velden moeten ook dicht!
In het novembernummer van de GBB-krant van de Groninger Bodem Beweging stond een artikel van Warffum Alert plus zes mythes over het Warffumerveld. Het geheel werd verzorgd door Jan van der Holst, Louis Stiller en Erik de Graaf. De foto’s bij deze webversie zijn door fotograaf Gerben Veenstra gemaakt op de informatiebijeenkomst van Warffum Alert op 16 november in de Kunstkerk. Alleen de foto van de fietstocht langs de contouren van het Warffumerveld is van Anton van der Salm.
‘Geen Gronings gas meer!’ We horen het al jaren, maar de waarheid is het niet. Het grote Groningenveld is gesloten, maar uit zeventien kleine gasvelden in de provincie wordt nog steeds gas gewonnen. Sterker: nu de winningsvergunning voor het Warffumerveld eind 2024 afloopt heeft de NAM aan minister Sophie Hermans van Klimaat & Groene Groei verzocht om nog acht jaar (dus tot 2032!) gas te mogen winnen onder de wierde van Warffum. Dat schoot ons als actiegroep Warffum Alert in het verkeerde keelgat.
In augustus riepen we de minister per brief op om dat verzoek af te wijzen. Dat hebben we geweten. De oproep kreeg ruime aandacht in de media, zowel regionaal als landelijk. ‘De gaswinning in Groningen’ was toch gestopt, reageerden veel mensen verbaasd. Tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer antwoordde de minister op vragen dat het kabinet dit najaar ‘na een zorgvuldig proces’ besluit over de nieuwe winningsvergunning. De veiligheid van de Warffumers staat voorop, zei ze, maar ook de leveringszekerheid moet worden gegarandeerd. Dat klonk als een echo van de gasdebatten uit het verleden. De minister zegde toe met de bewoners van Warffum in gesprek te gaan.
Half september volgde tijdens het debat over de Staat van Groningen een beschamende discussie over wat nou eigenlijk Gronings gas is. De regeringspartijen stelden dat met de term ‘Gronings Gas’ alleen het gas uit het grote Groningenveld wordt bedoeld. Het gas uit Warffum, Bedum of Lauwersoog is blijkbaar niet Gronings genoeg en kan volgens het kabinet nog gewoon worden gewonnen. De NSC-fractie vond als enige coalitiefractie dat Warffum ook in Groningen ligt. Een week later bleek dat een foutje van de woordvoerster te zijn. ‘Geen Gronings gas’ werd in het regeerakkoord snel veranderd in ‘Geen gas uit het Groningenveld’.
Op 25 september bracht minister Hermans haar beloofde bezoek aan Warffum. We drongen er nogmaals op aan de gaswinning in Warffum en uit de andere kleine velden te stoppen. We vertelden haar dat het Warffumerveld geologisch onderdeel is van het grote Groningenveld, maar er puur administratief van losgekoppeld is. Het Warffumerveld is slechts door één breuklijn van het Groningenveld gescheiden. Als het kabinet de beperkte definitie van ‘Gronings Gas’ volhoudt moeten ook de gasvelden in Warffum en Bedum worden gesloten.
Ook vertelden we haar over de mijnbouwschade als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld, die in Warffum vrijwel huis-aan-huis ontstond. Aan veel panden is bij herhaling forse schade ontstaan. Warffum is gebouwd op een ruim 2000 jaar oude wierde, qua oppervlak de grootste van Nederland. Sinds vorig jaar wordt erkend dat die oeroude, cultuurhistorische ondergrond door het zogenoemde ‘opslingereffect’ extra kwetsbaar is bij bevingen.
We herinnerden de minister er ook aan dat het KNMI half april liet weten dat kleine velden niet risicoloos zijn. Twee weken later bleek dat door een beving van 1,5 vlakbij het Warffumerveld. Inmiddels zijn er weer drie bevingen geweest met het epicentrum Usquert. Twee van die drie waren in het uiterste westen van Usquert (0,9 en 1,7), vlakbij de oude gemeentegrens met Warffum. Beide keren sloegen de meters in Warffum harder uit dan die in Usquert.
Al met al prikten we tijdens het gesprek zes mythes over het Warffumerveld door en wezen we de minister op mogelijkheden binnen de Mijnbouwwet om de winningsvergunning te weigeren op grond van ‘maatschappelijke verantwoordelijkheidszin’. Op het moment dat we dit schrijven is het besluit nog niet gevallen, maar we houden u op de hoogte.
Namens Warffum Alert,
Erik de Graaf, Jan van der Holst en Louis Stiller
De zes mythes leest u hier. Meer info vindt u op de website van Warffum Alert.