In debat met Jimmy Dijk (SP) en Gouke Moes (BBB). Foto van Jan
|

Een weekje actie tegen de gaswinning

Een kleine week geleden stuurde de actiegroep Warffum Alert een brief aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG). We vroegen haar met klem om de NAM geen nieuw Winningsplan voor de gaslocatie boven Warffum te geven. Dat hebben we geweten. Dijkstra & Evenblij Ter Plekke live op zondagavond vanuit Warffum. Dinsdag op Radio en TV Noord, woensdag in SBS Hart van Nederland. En waar ging het om?

De gaswinning in Groningen is gestopt en dat wordt begin oktober groots gevierd in de provincie. Inderdaad is de sluiting van de gaskranen in het grote Groningerveld een historisch moment. Toch zijn er maar liefst 17 kleine gasvelden in Groningen, waar de gaswinning gewoon doorgaat. Voor het kleine Warffumerveld loopt momenteel zelfs een procedure om de winningsvergunning tot 2032 te verlengen.

Het gasveld onder de wierde van Warffum is een uitloper van het Groningerveld. Het Warffumerveld bevat net als het grote veld laagcalorisch gas, terwijl uit de meeste andere kleine velden gas van een andere samenstelling wordt opgepompt. Dat maakt het blijkbaar aantrekkelijk voor de NAM om het Warffumerveld tot op de laatste kubieke meter leeg te pompen nu het in het grote veld niet meer mag.

Warffum heeft flink te lijden gehad onder bevingen vanuit het Groningerveld, maar het KNMI schreef ook drie bevingen toe aan het Warffumerveld (één met zekerheid, bleek later. Voor twee andere gold Warffum als epicentrum, maar was het niet duidelijk uit welk veld het kwam). Vrijwel huis-aan-huis is er in het dorp sprake van schade door bevingen of bodemdaling, die gepaard ging met lange, zenuwslopende herstelprocedures. Wanneer de gaswinning wordt voortgezet zijn nieuwe bevingen niet uit te sluiten. TNO hield in 2019 nog rekening met een klap van 3,8 op de Schaal van Richter vanuit de Warffumer bodem. Ook wordt verdere bodemdaling voorspeld.

Per saldo krijgt Warffum de gevolgen van de gaswinning uit twee velden te verwerken is dus dubbel gedupeerd. Warffum Alert vindt dat de inwoners van Warffum en omgeving na alle ellende nu ook veiligheid, zekerheid en rust verdienen. Ook de gemeente Het Hogeland en de Groninger Bodembeweging zijn van mening dat de gaswinning uit de kleine gasvelden op zo kort mogelijke termijn beëindigd dient te worden. Het huidige Winningsplan loopt tot 31 december 2024. Dat is voor ons ook de uiterste datum. De Groninger gaskraan is dicht en Warffum ligt ook in Groningen.

Dat is de reden dat Warffum Alert minister Hermans van KGG alvast een zienswijze in het vooruitzicht heeft gesteld voor het geval ze groen licht geeft voor een Winningsplan tot 2032.

Erik de Graaf

Meer info vindt u op de website van Warffum Alert. De Groninger Bodem Beweging (GBB) stuurde op 19 augustus een ondersteunde aan de minister. Hoort ze het eens van een ander. Op de foto ben ik in gesprek met Jimmy Dijk (SP) en Gouke Moes (BBB).

Vergelijkbare berichten