
Vergelijkbare berichten

Belle en het Beest in een Stasi-gevangenis
Het is 9 november. Vandaag is het 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dit stuk over liefde in een Stasi-gevangenis schreef ik ooit, al dik vijftien jaar geleden (nee, langer al), uit pure verbazing. De foto’s maakte ik allemaal zelf. In de Stasi-gevangenis Hohenschönhausen en bij de hoofdpersonen thuis. In 1981 leerden Regina…

Een Indonesiëweigeraar in Oost-Berlijn
Toen hij in 1947 in dienst moest, was Jurrien Dubbelboer geen pacifist. Kort na de Tweede Wereldoorlog vond de jonge communist het vanzelfsprekend om de Nederlandse landsgrenzen als dienstplichtig soldaat te verdedigen. Maar tijdens zijn militaire opleiding kreeg hij te horen, dat zijn eenheid naar Indonesië zou worden uitgezonden, waar al vanaf 1946 een koloniale…

Fietser
Carlo Jordan overleed woensdag op 72-jarige leeftijd in zijn woning in Prenzlauer Berg in Berlijn. Het bericht maakte me verdrietig en ik ben eerst maar een stuk gaan fietsen. Voor elk jaar van 1951 tot aan zijn dood trapte ik één kilometer weg, bleek achteraf, maar dat was toeval. Carlo werd timmerman in het Oost-Duitse…

Oud en nieuw op Hiddensee
Eind december 1981. Twee weken na de machtsgreep van Jaruzelsi reed ik in een Trabant door sneeuw en wind van Rostock naar Hiddensee. Met Achim zou ik Oud & Nieuw vieren op het Oost-Duitse Oostzee-eiland. Het was ijzig koud op Hiddensee. De verbinding vanaf Scharprode op Rügen was moeizaam door de ijsgang. In ons huisje…

Jan Palach was geen dwaas
In april 1969 reed een Russische militaire kolonne door het zuiden van de DDR. De sovjetmilitairen keerden terug uit Tsjechoslowakije, waar ze in augustus 1968 de Praagse Lente met militair geweld hadden neergeslagen. In het plaatsje Schneeberg in het Erzgebirge werden studenten door de communistische partij gemobiliseerd om de Russische soldaten met bloemen en gejuich…

Grensgeval: het Elfde Partijcongres en de rabarberwijn
Grensgeval: het Elfde Partijcongres en de rabarberwijn In het voorjaar van 1986 besloot de West-Duitse Frankfurter Rundschau geen stukken meer van mij te accepteren. Publikationsverbot, hoorde ik via-via in goed Duits. Ik had nog nooit een letter voor die krant geschreven en was dat ook niet echt van plan. Toch stonden plotseling alle lichten er voor mij op…