|

Oud en nieuw op Hiddensee

Eind december 1981. Twee weken na de machtsgreep van Jaruzelsi reed ik in een Trabant door sneeuw en wind van Rostock naar Hiddensee. Met Achim zou ik Oud & Nieuw vieren op het Oost-Duitse Oostzee-eiland. Het was ijzig koud op Hiddensee. De verbinding vanaf Scharprode op Rügen was moeizaam door de ijsgang. In ons huisje van de universiteit van Greifswald maakten we het ons gezellig. We lazen, we schreven, we voerden urenlange gesprekken over Gott-und-die-Welt: over literatuur, over politiek en veel over Polen.

Op oudejaarsavond raakten we verzeild op een feestje in de Heiderose, een vakantiekolonie van de Oost-Duitse, door de staat gestuurde, vakbond. “Vakbond – staat – Polen?” Raar idee. Voor tien mark per persoon mochten we van Karl-Heinz, de ‘Objektleiter van de Heiderose’, plaatsnemen aan de lange tafels in een rokerig feestzaaltje. Met een portret van Honecker boven de deur en al snel zes glazen bier voor de neus. Om twaalf uur werd geproost, gewenst en gezoend. Strontlazarus waren de meesten. Wij snapten er niets van, we dachten aan Polen, dat zo dichtbij was, misschien maar vijftig kilometers hemelsbreed. Twee eenzamen noemde een dronken vrouw ons, maar we voelden ons allesbehalve eenzaam. We waren goede vrienden en namen nog een keer het gedicht door dat Achim die middag in mijn nieuwe agenda had geschreven. Friedrich Schillers ‘Antritt des neuen Jahrhunderts’:

Edler Freund! Wo öffnet sich dem Frieden,
Wo der Freiheit sich ein Zufluchtsort?
Das Jahrhundert ist im Sturm geschieden,
Und das neue öffnet sich mit Mord.

Schiller schreef het bij de overgang van de 18e naar de 19e eeuw, maar het is elk jaar actueel. In Schillers tijd, maar ook inmiddels 43 jaar geleden in Polen, ook nu en naar ik vrees ook over tien jaar nog. Daarom uiterst bruikbaar als jaarafsluiting. Ik wens iedereen een gezond en vredig 2024 toe. 

Erik de Graaf

PS: de foto maakte ik zelf in de haven van Kloster op het eiland Hiddensee in december 1981. Ik vond het pas in een oude schoenendoos.

Vergelijkbare berichten