Cover boek
|

De duiker. Een Waddenthriller

Op een dinsdagochtend in november vaart Jan Matz met zijn sportvisboot van het eiland Föhr naar Wilhelmshaven om zijn zoon op te halen voor een duikavontuur in de Duitse Bocht. Maar zoon Johnny heeft er dit keer geen zin in. Vader Matz staat er alleen voor. Twee dagen later vinden Terschellinger duikers bij toeval het wrak van een sinds 1950 vermist schip met kostbare lading ten westen van het eiland Amrum. Aan de reling is een lijk vastgeketend. De boot van Matz wordt zonder afgesneden anker bij het Deense Hirtshals gevonden.

Hier is duidelijk iets niet pluis. De recherche van Wilhelmshaven krijgt de opdracht de zaak te ontrafelen. Snel wijst alles op een vete tussen twee families. Matz’ zoon Johnny heeft een leeftijdsgenoot de vernieling ingeschopt en de vader van die jongen zint op wraak. Vader tegen vader, zo lijkt het, maar rechercheur Liewe Cupido van de Bundespolizei See in Cuxhaven vindt dat te gemakkelijk gedacht. Sinds Mathijs Deens eerste Waddenthriller kennen we Cupido als ‘De Hollander’. Opgegroeid op Texel als zoon van een Texelse visser en een Duitse maritiem biologe kent Cupido de zee en het Wad als geen ander. Ter plekke duikt hij zelf naar het wrak en ontdekt dat het lijk in een bijzondere houding is gemanoeuvreerd en “kijkt” naar de sleuteltjes van de handboeien, die net buiten zijn bereik zijn opgehangen.
De stoïcijnse Cupido denkt er het zijne van. Hij onderzoekt het huis van het slachtoffer op het eiland Föhr, haalt de sportvisboot op uit Denemarken, spreekt de Terschellinger duikers over hun werk, laat zijn collega’s in Wilhelmshaven wat aanmodderen, luistert goed en kijkt goed om zich heen en rekent uiteindelijk bijna persoonlijk de verrassende daders in.

‘De duiker’ is de tweede Waddenthriller, die Mathijs Deen schrijft op verzoek van een Duitse uitgever van maritieme boeken. “Kun je geen Krimi voor ons schrijver”, werd hem gevraagd in het land van Derick en Tatort. Na enige twijfel (“nee, dat is mijn ding niet”) hapte hij toch toe. Een volle zaal bij zijn lezing in het Visserijmuseum in Zoutkamp liet hem onlangs weten dat dat een goed besluit was. In mei 2024 verschijnt een derde thriller met Cupido in de hoofdrol, vertelde Deen. Die gaat over het reddingswezen en heet ‘De redder’. Ik kijk ernaar uit.

Erik de Graaf

Cover boek

Over De Duiker:

Deze recensie verscheen in Blad voor Noord-Groningen (nr. 37; december 2023/januari 2024) 

Mathijs Deen
De Duiker. Een Waddenthriller
Alfabet Uitgevers, Amsterdam, 2023. ISBN 978 90 213 4115 9
318 blz. € 20,99

Een recensie in Blad van een eerdere Waddenthriller van Mathijs Deen, De Hollander leest u hier.

Vergelijkbare berichten